
Buongiorno Italia!
Buongiorno Italia! http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2023/05/344795893_265498712610414_5930481075242205880_n-1-1024x630.jpg 1024 630 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu http://www.zsckr.nowytarg.pl/wp-content/uploads/2023/05/344795893_265498712610414_5930481075242205880_n-1-1024x630.jpgPowoli staje się tradycją, że na wiosnę młodzież nowotarskiego Rolnika wyjeżdża na dwutygodniowe praktyki zagraniczne. Tym razem wybór padł na Włochy, a dokładnie na uroczą miejscowość Cattolica, w regionie Emilia Romania. 14 maja 2023 roku 29 uczniów z naszej szkoły wraz z opiekunami rozpoczęli włoską przygodę.
Po przyjeździe i zakwaterowaniu w hotelu, uczniowie rozpoczęli praktyki zawodowe od organizacji stanowisk pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii oraz przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.
W pierwszych dniach, grupa 5 uczniów technikum turystyki na obszarach wiejskich klasyfikowała rodzaje turystyki, dokonywała analizy SWOT planowanej działalności turystycznej. Dodatkowo, uczniowie poznali programy komputerowe i aplikacje internetowe wspomagające wykonywanie zadań zawodowych w turystyce. Uczniowie opracowali jadłospisy zgodnie z obowiązującymi zasadami oraz dobierali usługi żywieniowe do indywidualnych potrzeb klientów.
Grupa 12 przedstawicieli technikum weterynarii rozpoczęła swoje praktyki od poznania struktury gabinetów weterynarii, w których odbywają praktyki. Ponadto, uczniowie dobierali sprzęt, narzędzia i materiały do zorganizowania poszczególnych stanowisk pracy.
Podobnie jak w przypadku weterynarii i technikum turystyki na obszarach wiejskich, uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w pierwszych dniach zapoznali się z miejscem pracy. Uczniowie oceniali produkty pod względem świeżości, smaku, zapachu i przydatności do spożycia. Uczniowie klasyfikowali procesy technologiczne przygotowywania potraw, maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej i termicznej. Ponadto, grupa żywieniowców miała możliwość zapoznania się z wypływem warunków transportu
i przechowywania żywności na jej jakość.
Projekt nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000060869 jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
- Posted In:
- Aktualności