Kwalifikacyjne kursy zawodowe
Harmonogram zajęć KKZ ROL.04, semestr II/ rok szkolny 2023 / 2024
Zaproszenie na cykl dwudniowych bezpłatnych szkoleń pn. „Krótkie łańcuchy dostaw żywności”.
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa realizuje cykl dwudniowych bezpłatnych szkoleń pt. Krótkie łańcuchy dostaw żywności. Szkolenie jest zorganizowane dla rolników, domowników rolników, małżonków rolników, osób zatrudnionych w rolnictwie, właścicieli lasów, wnioskodawców/ beneficjentów programów typu “Premie dla młodych rolników, uczniów szkół rolniczych. Głównym celem szkoleń jest poprawa funkcjonowania gospodarstw, zwiększenie świadomości o zasadach higieniczno-sanitarnych oraz o metodach stosowania skutecznego marketingu. Szkolenia wspierają rozwój zawodowy i zapewniają dostęp do najbardziej aktualnej wiedzy w zakresie sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego, procesów wytwórczych i zasadach przy nich obowiązujących, promocji produktów oraz reklamy na stronach internetowych oraz social mediach.
Aby wziąć udział w szkoleniu należy wypełnić ankietę i złożyć ją w sekretariacie szkoły. Termin szkolenia zostanie podany po zweryfikowaniu złożonych ankiet.
2. ulotka ARiMR
Ankieta MEiN dla uczestników KKZ
Ministerstwo Edukacji i Nauki zaprasza do udziału w badaniu ankietowym. Badanie jest anonimowe, a jego wyniki prezentowane będą wyłącznie w postaci zbiorczych zestawień statystycznych.
Wypełnij ankietę
Dziękujemy.
Certyfikaty Kwalifikacji Zawodowej
Informujemy, że od dnia jutrzejszego, tj. od 12 kwietnia b.r. można odbierać Certyfikaty Kwalifikacji Zawodowej w zakresie kwalifikacji prowadzenie produkcji rolniczej.
Informujemy, że Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu prowadzi nabór na Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe:
- ROL.04 Prowadzenie produkcji rolniczej
- HGT.02 Sporządzanie i wydawanie dań
KKZ jest bezpłatną, pozaszkolną formą kształcenia ustawicznego, realizowaną w systemie zaocznym. Zjazdy słuchaczy odbywają się dwa razy w miesiącu (zazwyczaj w piątek i sobotę), a cykl kształcenia trwa 3 semestry (1,5 roku).
Tutaj znajduje się harmonogram zajęć.
Nabór prowadzimy przez cały rok! Przyjmujemy bez egzaminów wstępnych.
Zajęcia rozpoczynają się od semestru jesiennego (wrzesień) lub od semestru wiosennego (luty). Warunkiem uruchomienia KKZ w danym zawodzie jest zgłoszenie się minimalnej liczby uczestników tj. 20 osób.
- ROL. 04 Prowadzenie produkcji rolniczej
Zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach realizowane są następujące przedmioty: bezpieczeństwo i higiena pracy w rolnictwie, język obcy w rolnictwie, podstawy działalności gospodarczej, przepisy ruchu drogowego, produkcja roślinna, produkcja zwierzęcą, technika w rolnictwie, zajęcia praktyczne.
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie wszystkich przedmiotów i zdanie egzaminu końcowego. Po ukończeniu KKZ słuchacz otrzymuje zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych.
Dokument ten upoważnia do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Egzaminy organizowane są przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, ale odbywają się w szkole. Po zdaniu egzaminu kursant otrzymuje świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Rolnik (Kod zawodu: 613003).
Po uzupełnieniu kwalifikacji o ROL.05 Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie słuchacz możne uzyskać tytuł technik agrobiznesu, a po uzupełnieniu kwalifikacji o ROL.10 Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej słuchacz może uzyskać tytuł technik rolnik.
- HGT.02 Sporządzanie i wydawanie dań
Zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodach realizowane są następujące przedmioty: wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, język obcy w gastronomii, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, zasady żywienia, zajęcia praktyczne.
Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie wszystkich przedmiotów i zdanie egzaminu końcowego. Po ukończeniu KKZ słuchacz otrzymuje zaświadczenie ukończenia kwalifikacyjnego kursu zawodowego wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych.
Dokument ten upoważnia do przystąpienia do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Egzaminy organizowane są przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną, ale odbywają się w szkole. Po zdaniu egzaminu kursant otrzymuje świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Kucharz (Kod zawodu: 512001).
Po uzupełnieniu kwalifikacji o HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych słuchacz może uzyskać tytuł technik żywienia i usług gastronomicznych.
Wymagane dokumenty:
- Podanie o przyjęcie oraz kwestionariusz – do pobrania >>PODANIE >>KWESTIONARIUSZ
- Świadectwo ukończenia szkoły;
- Zdjęcie (1 szt., format legitymacyjny);
- Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia na KKZ (skierowanie do pobrania w sekretariacie szkoły);
- Dowód osobisty do wglądu.
Kompletne i poprawnie uzupełnione dokumenty można składać w sekretariacie szkoły od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 15.00.
ZAPRASZAMY
Więcej informacji pod nr 182662771 w godz. 8-15 lub zsckr@nowytarg.pl
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]