.

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

Aktualności

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych

W dniach 12-13.04.2019 pięciu przedstawicieli naszej szkoły wzięło udział w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Byli to: Aleksandra Waksmundzka 4TŻiUG, Natalia Kowalczyk 4TW, Aleksandra Perlich 3TW, Krzysztof Pawlica 3TA oraz Paulina Medes 4TAK. Eliminacje do etapu centralnego odbyły się w Piotrkowicach Małych. Uczniowie reprezentowali szkołę w kilku blokach: Produkcja Zwierzęca, Architektura Krajobrazu, Agrobiznes, Gastronomia oraz Weterynaria. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W tym roku etap okręgowy  zakończył się sukcesem dla uczennicy z klasy 4TW (blok: Weterynaria). Zdobyła II miejsce, a tym samym zakwalifikowała się do eliminacji centralnych, które odbędą się już 7-8.06.2019r. Gratulujemy!

OGŁOSZENIE

Przetargi

DZIERŻAWA UŻYTKÓW ZIELONYCH

Dyrekcja Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odda do wykorzystania i zbioru zielonki bądź wypasu i wykoszenia kilka działek.

Lista działek oraz formularz ofertowy można pobrać TUTAJ

SMAK GOŚCINNOŚCI

Wydarzenia

„Smak gościnności” – Międzynarodowy Konkurs Kulinarny

SMAK GOŚCINNOŚCI

V Międzynarodowy Konkurs Kulinarny "Smak Gościnności" odbył się w dniu 5 kwietnia 2019 roku  w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach.
Tematem przewodnim V edycji była suska sechlońska.

Nasza szkołę reprezentowali: Maciej Walkosz z klasy III technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Mikołaj Leja z kl. II Branżowej szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz.

Nasi panowie otrzymali wyróżnienie za :

  • Przystawka: Oscypek nadziewany śliwką ułożony na carpaccio z buraka.
  • Danie główne: Filet z gęsi podany z knedlami, sosem śliwkowym i grillowanymi warzywami.

Uczniów do konkursu przygotował mistrz kulinarny z  ZSCKR p. Robert Stanek.

WARSZTATY KULINARNE z szefem kuchni

Wydarzenia

WARSZTATY KULINARNE z szefem kuchni

4 kwietnia br. uczniowie z klasy I Branżowej szkoły I stopnia kształcącej w zawodzie kucharz skorzystali  z warsztatów kulinarnych z jednym ze znanych szefów kuchni - Panem Janem Filipczykiem z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.

Pan Jan świetnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym, młodzież pod okiem tak wspaniałego profesjonalisty przygotowała następujące dania:

  • zupę dyniową z marchewką, mlekiem kokosowym i nutką pomarańczy;
  • łososia z ryżem szafranowym, szpinakiem i sosem aioli;
  • fondant czekoladowy w sosie z owoców leśnych.

Młodzież była zachwycona warsztatami. Dzięki nim zdobyli nowe doświadczenia, zwiększyli efektywność pracy, nabyli zdolności manualnych oraz pewności siebie.

FESTIWAL ZAWODÓW

Wydarzenia

FESTIWAL ZAWODÓW

Uczniowie i nauczyciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu w dniach 21-23 marca br. wzięli udział w największym wydarzeniu z zakresu doradztwa zawodowego w Małopolsce tj. Festiwalu Zawodów 2019. Festiwal został zorganizowany po raz siódmy. Odbywa się zawsze wiosną, kiedy uczniowie podejmują decyzję o wyborze szkoły ponadpodstawowej/ponadgimnazjalnej.