BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA KUCHARZ
Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, ciast i deserów. W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych nauczysz się: oceny jakości surowca, przechowywania żywności, przygotowania produktów i stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów, wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej oraz u prywatnych pracodawców w renomowanych hotelach i restauracjach.
W trakcie 3-letniej nauki na kierunku kucharz będziesz mieć następujące przedmioty zawodowe:
PRZEDMIOTY PRAKTYCZNE:
– zajęcia praktyczne z przygotowywania i wydawania dań
PRZEDMIOTY TEORETYCZNE:
– technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
– język niemiecki zawodowy
– zasady żywienia
– wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
Kwalifikacja zawodowa, którą uzyskasz to:
HGT.02 Sporządzanie i wydawanie dań
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
- restauracje i inne obiekty gastronomiczne np. bary, pizzerie, bistra, stołówki,
- firmy cateringowe,
- hotele.
Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia absolwent może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Pozwoli mu to na uzyskanie wykształcenia średniego, zdania matury oraz uzyskania kwalifikacji
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.