25 kwietnia br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu odbył się finał VIII edycji Konkursu Kulinarnego „Mistrzowie w kuchni”. Tematem przewodnim tegorocznych zmagań były przyprawy kuchni azjatyckiej.
Zadaniem finalistów konkursu było przygotowanie potrawy z tzw. „Black Boxa”, czyli zestawu składników, które zostały dostarczone przez organizatora. Uczniowie musieli wykorzystać w sposób twórczy i oryginalny przyprawy kuchni azjatyckiej. Oprócz jakości wykonania, liczyła się także estetyka, kreatywność i pomysłowość w połączeniu smaków. Wszyscy stanęli na wysokości zadania, prezentując dania o najwyższym poziomie kulinarnym. Wykazali się nie tylko świetnym warsztatem, ale także ogromnym zaangażowaniem i pasją do gotowania.
Gotowe dania konkursowe, sposób ich przyrządzania oraz prezentacji oceniało jury w składzie: Małgorzata Matuszek – ekspert kulinarny, manager sommelier;, Robert Stanek – nauczyciel zawodu, specjalista od kuchni tradycyjnej i nowoczesnej oraz Marcin Gruszka – szef kuchni, który dzieli się swoją pasją i wiedzą z młodymi talentami
Laureaci Konkursu „Mistrzowie w Kuchni 2025”:
I miejsce: Antoni Krauszowski z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za „Kurczak sojowy podany z makaronem ryżowym i grillowaną cukinią”
II miejsce: Justyna Cisoń z kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za ” Skrzydełka w sosie słodko-kwaśnym”
III miejsce: Barbara Mroszczak z kl. IV technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za – „Skok w przyszłość i w przeszłość” (niebanalna interpretacja tematu).
Wszystkie potrawy były smaczne, oryginalne i profesjonalnie wykonane. Przyprawy, które uczniowie mieli do dyspozycji, wspaniale komponowały się z innymi składnikami, tworząc prawdziwe kulinarne arcydzieła.
„Serdecznie gratulujemy i dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie. Wnieśliście wiele świeżości do kulinarnego świata naszej szkoły. Cieszymy się, że jesteście częścią tej wspaniałej tradycji. Serdecznie dziękujemy sponsorom konkursu: Dorado, Chefs Culinar, Manager Sommelier Małgorzacie Matuszek, Szefowi Kuchni Marcinowi Gruszce” – piszą organizatorzy konkursu – Robert Stanek i Józef Bąbol.








